voor opa thuis Stijn 2003

Iedereen mag een mooi afscheid krijgen.

 

Met deze woorden geeft ik aan wat belangrijk is voor de achterblijvers na het overlijden van iemand die hen heel erg na staat. Een liefdevol, warm, troostend afscheid maakt dat je gesterkt aan de onvermijdelijke rouw durft te beginnen.

 

Vele jaren was het gebruikelijk om een kerkelijke uitvaart te laten samenstellen door de priester of dominee van de kerk waar de uitvaart ook zou plaatsvinden.

Uitvaarten die niet in de kerk plaatsvinden werden en worden meestal door familieleden zelf ingevuld met enkele en soms meer uitgebreide handreikingen van de uitvaartondernemer.

De laatste jaren is het echter niet meer zo vanzelfsprekend dat de uitvaart - waar deze dan ook plaats vindt, een aula, een restaurant, een kasteel, een kerkgebouw, een grasveld, in de tuin of uw eigen huis - op een standaard manier wordt uitgevoerd.

 

De definitieve invulling van een uitvaartplechtigheid zal vrijwel altijd in een kort tijdsbestek moeten gebeuren. Emoties zijn dan zo overduidelijk aanwezig dat het erg moeilijk is om goed, helder na te denken en vooral om beslissingen te nemen zonder dat je goed op de hoogte bent van mogelijkheden. Niet iedereen kan dit en dan is het heerlijk als er iemand met je meeloopt in deze dagen. Iemand die met aandacht voor jou en je verdriet aanwezig is.

 

Samen met u zoek ik het spoor, het spoor van het leven. Ieder mens heeft sporen achtergelaten. Met alle verhalen die u vertelt is het mogelijk om recht te doen aan het leven en het overlijden van uw geliefde.

Kaarsen, tekeningen, gedichten, beelden, muziek. Er zijn veel instrumenten die gebruikt kunnen worden om het leven te laten weerklinken van deze persoon.

Jonge (klein) kinderen zal ik altijd aandacht geven tijdens het afscheid. Ook voor hen is dit een moeilijk uur.

 

Na de uitvaart kan er – indien gewenst- ook een zinvolle bijeenkomst zijn bij de asverstrooiing of bij het plaatsen van de grafsteen.

 

Een evaluatiebezoek hoort bij mijn aanbod.